Therapieën

 

·         Bewegingstherapie + (sport) Massage:

Bewegingstherapie vergroot de mobiliteit door actief (door het dier zelf) of passief bewegen ( door de therapeut).  Het zet de bloedcirculatie aan waardoor de bloeddoorstroming wordt bevorderd en verbetert de  coördinaten en stabiliteit van het dier.

Massage verbetert de bloedcirculatie en stimuleert het lymfesysteem, wat een drainagesysteem is voor het vervoeren van afvalstoffen. Het lymfesysteem bevat ook lymfeknopen. De lymfeknopen bevatten gespecialiseerde klieren die cellen maken die nodig zijn bij het bestrijden van infecties.

 Massage  verhoogt de productie van synovia. Dit is gewrichtsvloeistof waardoor de gewrichten soepel kunnen functioneren. Tevens stimuleert massage het vrijkomen van endorfine, wat een lichaamseigen pijnstiller is.

Alle behandelingen worden manueel uitgevoerd, dat houdt in dat ik alleen gebruik maak van mijn handen.

 

Verminderd bewegen en verminderde beweeglijkheid leiden tot pijnlijke spieren en gewrichten. Door middel van bewegingstherapie en/of massage zal de bewegingsvrijheid in de gewrichten en spieren hersteld worden (voor zover mogelijk).

Bij oudere dieren,  die onder andere vaak last hebben van artrose,  kan een regelmatige behandeling met bewegingstherapie en massage helpen om het dier langer fit en vrolijk te houden.

 

·         Tteam+ Ttouches:

Tteam is bedacht door Linda Tellington Jones. Tteam staat voor Tellington Ttouch Every Animal Methode of speciaal voor paarden; Tellington Ttouch Equine Awarness Methode.

Ttouch is een zachte-aanrakingstechniek die invloed heeft op de zenuwbanen.  Door het hele dier te behandelen met deze aanrakingstechniek, wordt het dier bewust van zijn eigen lijf. Door de houding van het dier te veranderen, verander je ook zijn gedrag. Door bijvoorbeeld het hoofd van een gespannen paard naar beneden te vragen, verminder je de spanning en kan het paard daardoor ontspannen.

Naast lichaamswerk kunnen er ook grondwerkoefeningen met paarden en honden gedaan worden, zoals het lopen over balkjes of lopen door een labyrint.

Tteam en Ttouches helpen het dier bewust te maken van het lichaam en leert hierdoor een ander gedrags-en bewegingspatroon aan te nemen. Het kan het leervermogen vergroten, de zelfbeheersing en de concentratie verbeteren.

 

·         Fytotherapie:

Onder fytotherapie verstaan we het werken met kruiden, de kruidengeneeskunde. Kruidengeneeskunde is een oeroude geneeskunst en veel reguliere medicijnen zijn gemaakt naar specifieke werkzame stoffen uit planten. Een goed voorbeeld is de pijnstiller aspirine, hier zit de pijnstillende stof acetylsalicylzuur in. Salicylzuur is een stof die verwant is aan salicine. Het is synthetisch samengesteld uit salicine en een andere stof. Salicine vinden we terug in de Wilg en in Moerasspirea, welke beiden al duizenden jaren worden ingezet om hun pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Salicine wordt in het lijf omgezet naar de werkzame stof Salicylzuur. Deze stof wordt dus synthetisch nagemaakt.

Kruiden en planten bevatten meerdere werkzame stoffen en hebben daardoor  vaak een brede werking op de algehele gezondheid van het dier. Ik zelf maak gebruik van gedroogde kruiden, kruidentincturen en/of zalven.

 

·         Aromatherapie:

Ik maak gebruik van etherische oliën. De olie wordt gewonnen uit planten of bomen en heeft soms een zeer sterkte werking. Deze oliën kunnen zowel inwendig als uitwending worden gebruikt. De oliën hebben een duidelijk invloed op de immuniteit, huid en bloedcirculatie van het dier, maar kunnen ook ingezet worden bij een emotionele disbalans. De geur van een olie kan een dier ontspanning geven bij angst of stress.

 

Er is gebleken dat katten vaak niet tegen de werking van etherische oliën kunnen. Daarom schrijf ik bij katten deze therapie uit voorzorg niet voor.

 

·         Bachbloesemtherapie:

Een therapie die ontdekt is door Dr, Edward Bach. Bachbloesems worden gemaakt van bloesems, planten en bomen extracten. Er wordt gewerkt met 38 verschillende bachbloesems. Het is een zeer mooie therapie die ingezet wordt bij een mentale disbalans. Bij  emoties zoals angst, agressie, onzekere dieren of dieren die heel veel stress ervaren in het lijf.  Blachbloesems worden regelmatig ingezet naast andere therapieën.

 

·         Celzout-therapie:

Celzout-therapie is een veilige natuurgeneeskundige therapie die gebruik maakt van lichaamseigen stoffen, de celzouten. Door tekorten ontstaan lichamelijk en geestelijk klachten. De celzouten van Dr. Schüssler zijn veilig in gebruik en vullen deze tekorten aan, waardoor het dier zich lichamelijk en geestelijk weer in balans gaat voelen.

 

·         Homeopathie:

Homeopathie is bijna bij iedereen wel bekend en wordt ook vaak genoemd voor andere natuurlijke middelen “oh, dat is vast iets homeopathisch”.  Maar lang niet elk  middel is homeopathisch. Homeopathie is een op zichzelf staande therapie. Bij homeopathie wordt er gebruik gemaakt van het gelijksoortigheidsbeginsel. Een klacht wordt met een gelijksoortig middel aangepakt. Dus iemand zonder klachten krijgt van dat middel de symptomen van de ziekte waartegen het middel werkt.

            Bij homeopathie zijn de middelen verdund. Ik werk voornamelijk met korrels.

 

·         Voeding:

Goede gezonde voeding is niet alleen voor mensen belangrijk, maar ook voor dieren. Een goede weerstand begint in je buik en dat is precies zo ook voor dieren! Voeding heeft een grote invloed op de gezondheid. Bij verkeerde voeding zien we spijsverteringsproblemen en huidproblemen, maar ook stress en gedragsverandering.

Een gezond dier heeft een goede weerstand. Door deze weerstand is het dier bijvoorbeeld minder snel vatbaar voor worminfecties en ziektes.

 

·         Gedragstherapie:

Adviezen in gedragstherapie wordt regelmatig gegeven. Mocht het probleem zodanig groot zijn bij honden of katten, dan schakel ik graag de hulp en samenwerking in van een ervaren gedragstherapeut, zodat we samen als team, dier en eigenaar zo goed mogelijk kunnen helpen.

 

 De combinatie van verschillende therapieën geeft het beste resultaat!