Dorntherapie voor Paarden

Dorntherapie , ook wel Dornmethode, is een zachte manuele therapie die invloed heeft op het gehele lichaam van het dier.  Humaan wordt uitgegaan van beenlengteverschil dat de klachten verder in het lichaam veroorzaakt. Er wordt van beneden naar boven behandeld. Zo ook bij paarden.  De behandelmethode heeft als opzet: terug naar balans. Het lijf moet zich vrij kunnen bewegen zonder restrictie.  Alle gewrichten worden met zachte technieken gemobiliseerd en weer terug naar balans gebracht (voor zover mogelijk). Hierdoor heeft de behandeling een positief effect op het gehele lichaam. Doordat de zenuwen vanuit de rug weer vrij hun signalen kunnen doorgeven treedt er ook een positief effect op in de werking van de organen. 

 

Ik zie de Dorntherapie als een belangrijk onderdeel van mijn natuurgeneeskundige aanpak.  Niet alleen lichamelijk heeft de Dorntherapie een positief effect, maar ook mentaal. Hoe minder restricties in het lichaam, hoe minder discomfort een paard ervaart. Dit heeft een positief effect op het gedrag van het paard, het leert te durven ontspannen. Het parasympathisch zenuwstelsel kan worden geactiveerd. Dit zorgt voor rust en herstel. 

 

Naast de Dornmethode gebruik ik ook vaak de Breussmassage. Dit is een zachte wervelkolom massage dat ook bij paarden kan worden toegepast met veel pijn in het lichaam, waarbij verdere manuele behandelingen niet gewenst zijn. Doordat er ontspanning optreedt in de structuren op en om de wervelkolom, heeft deze massage techiek een positief effect op de rest van het lichaam. 

 

Wil je graag meer informatie over de Dorntherapie of Breussmassage, of wil je graag een afspraak maken? Stuur mij gerust een email: info@caliberate.nl of via het contactformulier.