Het diafragma en ooggezondheid

"Eh..."   zal je denken. Wat heeft het diafragma, het middenrif, met de gezondheid van de ogen te maken? Nou eigenlijk een heleboel! De ogen van onze dieren lijken zo'n klein en onbelangrijk orgaan dat geen connectie heeft met de rest van het lichaam. Niets is minder waar! De ogen zijn in vele opzichten heel dicht verbonden met andere structuren, zo ook het diafragma.

 

Wat is het diafragma eigenlijk?

Het diafragma is het middenrif. Het middenrif is een grote spier die de borstholte scheidt van de buikholte. Het hart en de longen bevinden zicht in de borstholte. In de buikholte zit de maag, de lever, de milt, de darmen, de nieren, de blaas. De geslachtsorganen bevinden zich in de bekkenholte. 

Iedereen heeft wel eens de hik gehad.  Misschien heeft jouw hond ook wel eens de hik gehad!  Tijdens de hik trekt het middenrif samen. Het is een grote spier met een peesplaat, die helpt bij de ademhaling. Er lopen belangrijke structuren door het middenrif heen, zoals de grote bloedvaten die vanuit de buik komen. Ook een groot lymfevat loopt er doorheen en een ingewandszenuw, de nervus Vagus. We mogen ook de slokdarm niet vergeten, deze loopt door het middenrif naar de maag toe. 

Op deze foto  zie je heel mooi hoe het middenrif de borstholte en buikholte van elkaar scheidt bij het paard.  (foto van internet) 

 

 

Wat heeft de gezondheid van het oog dan met het diafragma te maken?

Hier moeten we een stukje verder de anatomie induiken. Misschien ben je al bekend met de anatomie van de hersenen en het ruggenmerg, deze vormen het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel is omgeven door vloeistof, de liquor cerebrospinalis. We noemen deze ook wel het hersen- en ruggenmergvocht. Om het zenuwstelsel gezond te houden, is er een bepaalde druk nodig. Dit heet de cerebrospinale vloeistofdruk.

 

In het oog bevindt zich ook vloeistof en een bepaalde druk, dit noemen we de intraoculaire druk. Als deze te hoog wordt kan er weefsel beschadigen, dit gebeurd bij glaucoom. 

 

Om weefsels gezond te houden, zowel in het oog als het centrale zenuwstelsel, is het belangrijk dat er geen grote drukverschillen optreden. De oogzenuw (nervus Opticus) scheidt het oog van het centrale zenuwstelsel. De cerebrospinale vloeistofdruk en de intraoculaire druk  (samen met de bloeddruk) zorgen ervoor dat het oog gezond blijft en goed kan functioneren. Drukverandering in dit gebied kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van het oog.

 

Wanneer komt het diafragma dan in beeld? 

De doorstroming van het hersen- en ruggenmergvocht wordt onder andere beïnvloed door een druk verschil in de borstholte en de buikholte. Hier speelt het middenrif een belangrijke rol in!  Als het middenrif niet goed functioneert, kan dit dus direct gevolgen hebben voor de gezondheid van het oog. 

Als jouw paard, hond of kat problemen heeft met een orgaan kan dat invloed hebben op de werking van het middenrif. Denk maar aan de luchtwegen, maar ook de maag of lever die zich vlak achter het middenrif bevinden. 

 

Ooggezonheid staat in verbinding met de totale gezondheid van het dier

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, staat de gezondheid van het oog in nauwe verbinding met de rest van het lichaam. Zit jouw dier niet goed in zijn/haar vel, dan kan dat de ooggezond negatief beïnvloeden. Is jouw dier al bekent met (chronische) oogproblemen? Dan is het van essentieel belang dat de verdere gezondheid zo optimaal mogelijk is. Een natuurgeneeskundige en osteopaat kan hier, naast eventuele behandeling van de dierenarts, een grote bijdrage in leveren!

 

Heb je vragen na het lezen van deze blog? Neem dan gerust contact met mij op!

info@caliberate.nl of via het contactformulier op de website.