Staar bij dieren

Niet alleen wij, maar ook onze dieren kunnen te maken krijgen met staar. Iedereen kent vaak wel iemand die een " staaroperatie" heeft gehad.  Een operatie die veelvuldig uitgevoerd wordt! En meestal is dat bij oudere mensen, bij opa of oma.

Onze dieren kunnen hier ook last van krijgen en ja er worden ook staaroperaties uitgevoerd bij dieren!

 

Waar zit dat dan, die staar?  Als je op de foto kijkt zie je dat we eerst het hoornvlies tegen komen. Het hoornvlies is helder en kun je doorheen kijken. Vervolgens komen we bij de iris, die bij dieren vaak blauw of bruin is. In de iris zit de pupil. De pupil lijkt zwart, maar is eigenlijk een doorkijk gaatje die groter wordt in het donker en kleiner wordt in het licht. Achter de iris bevindt zich de ooglens. En de ooglens is voor deze blog belangrijk.

 

Wat is staar?

De ooglens is normaal gesproken helder, net zoals het hoornvlies. Het licht moet er zonder problemen doorheen kunnen. De ooglens bestaat uit (o.a.) water, eiwitten en antioxidanten. Als we spreken van staar, dan  is er sprake van een vertroebeling van de ooglens. Een ander woord voor staar is " Cataract".  Het dier kan hierdoor minder gaan zien, last hebben van het licht en problemen krijgen met contrast onderscheiding. Bij een ernstige vorm van cataract treedt uiteindelijk blindheid op. 

 

Ouderdom?

Niet alleen bij oudere mensen, maar ook bij oudere dieren verandert de ooglens in de loop der jaren. De ooglens zit in een kapsel. In de ooglens vindt altijd, het hele leven lang, celdeling plaatst. Uiteindelijk wordt de ooglens hierdoor dikker, maar kan het kapsel niet meer verder oprekken. Omdat de celdeling wel doorgaat, verandert de dichtheid van de ooglens. Dat noemen we lenssclerose en komt in beide ogen voor. Dit is een normaal verouderingsproces en hoeft je dier helemaal geen last van te hebben. Het zicht kan wel iets achteruit gaan, maar zal weinig problemen geven. 

 

Veroudering van de ooglens is dus een normaal en natuurlijk proces. Bij staar verandert ook de dichtheid van de ooglens, maar is eigenlijk een abnormaal proces. De ooglens bestaat uit verschillende laagjes, zoals een ui. Staar kan ontstaan in een of meerdere van die laagjes. Afhankelijk van waar de staar zit, horen daar bepaalde klachten bij.  Staar of cataract kan ontstaan door een storing in de stofwisseling van de ooglens. Dit kan op oudere leeftijd ontstaan, maar kan ook een andere oorzaak hebben.

 

Oorzaken van staar of cataract

  • Ouderdom (seniel cataract), hierbij ontstaat staar op oudere leeftijd. Dit kan een erfelijke vorm zijn.
  • Vanaf de geboorte (congenitaal cataract), het dier wordt dus geboren met staar, vaak aan beide ogen. Dit komt zowel bij katten,honden en paarden voor.  
  • Staar op jonge leeftijd (juveniel cataract), komt vaker bij honden voor minder bij katten en paarden. Dit is vaak een erfelijke vorm van staar! Deze vorm van staar is  vaak ernstig progressief, wat aangeeft dat de aandoening snel erger wordt.
  • Trauma, waarbij de ooglens beschadigd is. Denk bijvoorbeeld aan een tak of ander scherp voorwerp dat in het oog terecht is gekomen of een stomp voorwerp (klap op het oog). 
  • Door een metabolische aandoening, denk bijvoorbeeld aan suikerziekte bij honden. Een gevolg hiervan is het ontstaan van staar! 
  • Door een andere oogaandoening, zoals Maanblindheid (Uveitis). Zeker bij paarden is dit een belangrijk oorzaak voor het ontstaan van staar, maar ook bij katten.  Staar kan ook ontstaan door Glaucoom, waarbij de druk in het oog te hoog is en schade geeft aan de zenuwvezels in het netvlies.  Een andere oorzaak zijn Melanomen  bijvoorbeeld.
  • Medicatie, er zijn verschillende soorten medicatie die een negatieve invloed hebben op de ooglens en staar veroorzaken, een voorbeeld is prednison.
  • Ondervoeding, waarbij er tekorten zijn opgetreden.
  • Lensluxatie, waarbij de ooglens niet goed " vast zit"  en verplaatst. 
  • Straling, zoals röntgenstraling, maar ook UV-licht!

Heb je het idee dat je dier minder goed ziet? Merk je gedragsveranderingen op? Laat je dier dan goed onderzoeken door een (gespecialiseerd) dierenarts. 

 

Heb je een dier met staar en is de oorzaak bekend? Neem dan contact met mij op om te kijken of we door middel van natuurgeneeskunde de progressie kunnen reduceren!

 

info@caliberate.nl