De Paardenbloem en het oog

 De paardenbloem heet ook wel Taraxacum Officinale. Zo rond de 15e eeuw verschijnt de paardenbloem pas in de middeleeuwse kruidenboeken. De Nederlandse naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat paarden dit kruid graag eten.  De paardenbloem wordt ook wel Pissebloem,  Beddenpisser, Leeuwentand, Papenbloem, Melkwied of Melkblom genoemd (en nog vele andere namen). 

 

 De Latijnse naam zou afkomstig kunnen zijn van het woord Taraxis, dat oogziekte betekent. Of van Taraxos: aandoening. Andere verklaringen zijn Taraxo: ik heb veroorzaakt, Achos: pijn of Akos: remedie. De naam kan ook afgeleid zijn van het Arabsiche :Tharakh-chakon, wat staat voor bitterkruid of wilde chicorei.   Gelukkig is de naam " Officinale" of "Officinalis" wel goed te verklaren, dit geeft aan dat de plant in de middeleeuwen in de apotheek te vinden was. 

 

Welke stoffen bevat de paardenbloem?

 

 • Het kruid bevat o.a. een hoog gehalte aan bitterstoffen (Amara Pura). Bitterstoffen prikkelen de receptoren  van de smaakpapillen in de mond.  De productie van speeksel, maagsappen, gal, pancreassappen en darmsappen wordt hierdoor gestimuleerd (via N. Vagus).   Door het hoog gehalte aan de zuivere bitterstoffen (Amara Pura) is het beter om paardenbloem via water,  alcohol (tinctuur) of als puur kruid te geven. In de vorm van een capsule of tablet worden de smaakreceptoren niet geprikkeld.
 • Naast de bitterstoffen bevat de paardenbloem ook flavonoïden: apigenine en luteoline. Dit zijn antioxidanten met verschillende werkingen. De apigenine zou (o.a.) een beschermende werking hebben op de bloedvaten en werkt ontstekingsremmend. De Luteoline zou ook een ontstekingsremmende werking hebben en de zenuwen beschermen . 
 • Flavonoïden vinden we ook in de paardenbloem in de vorm van fenolzuur, wat ook een antioxidant is. 
 • Ook vetzuren vinden we in de paardenbloem, zoals linolzuur (omega 6) en linoleenzuur (omega 3) en zijn gunstig voor hart-en bloedvaten. 
 • Paardenbloem bevat ook looistoffen en heeft daardoor een samentrekkende en ontstekingsremmende werking. 
 • Verder bevat het kruid ook een hoop mineralen ( hoog gehalte kaliumzout) en vitamine A (pro-vitamine betacaroteen), B1, B2 , C , E, en bevat het de " halfvitamine" Choline. 
 • Paardenbloem bevat ook xanthophyllen, dat zijn geelpigmenten en behoren tot de carotenoïden. Carotenoïden hebben een antioxidanten werking. 
 • Maar naast al deze mooie werkingen bevat paardenbloem ook inuline en pectine, wat beide gezien wordt als een prebiotica.

 

 

Paardenbloem en het oog

 

Uit de inhoudsstoffen blijkt wel dat paardenbloem een gunstige werking heeft op de spijsvertering, de lever, de nieren en de constitutie. Paardenbloem wordt dan ook vaak ingezet  bij vermoeidheid, zoals nu in het voorjaar, en is goed te combineren met bijvoorbeeld brandnetel. 

Maar waarom wordt er een verband gelegd tussen paardenbloem en oogproblemen?

 

 • Paardenbloem wordt geadviseerd bij ontsteking van het bindvlies (conjunctivitis) in de vorm van een oogbad vanwege de samentrekkende eigenschappen.  Nou is conjunctivitis een breed woord en is de oorzaak van de ontsteking niet bekend. Een conjunctivitis kan veroorzaakt worden door een allergie, een virus, een bacterie, een schimmel.... Ik zelf zou daarom paardenbloem niet zomaar adviseren bij een conjunctivitis en zeker niet als oogbad. 
 • Bij leverproblemen kan het oogwit geel worden. Er is dus een link tussen de lever en de ogen. Het kan zijn dat paardenbloem daarom ook als " oogkruid" gezien wordt.  In de Chinese geneeswijzen is de leverenergie ook verbonden  met de ogen en komt deze link weer terug. Ook daarin wordt een disbalans in de leverenergie verbonden gezien met droge, geïrriteerde, vermoeide en rode ogen. 
 • Antioxidanten spelen een belangrijk rol in het oog.  Zo is vitamine A belangrijk voor het hoornvlies en het netvlies. Een tekort aan vitamine A kan ernstige droge ogen veroorzaken en nachtblindheid.  Verder blijkt uit onderzoek dat vitamine C zich  veel in het oog bevind en dus en belangrijke rol heeft in de gezondheid van het oog. Laten we vitamine E als antioxidant ook zeker niet vergeten. Er wordt een hoop onderzoek gedaan naar antioxidanten en de vorming van staar.
 • Ook de xantophyllen hebben een belangrijke werking in het netvlies.
 • Paardenbloem bevat ook omega 3. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat omega 3 bij verschillende oogaandoeningen een gunstig effect heeft, met name voor een goede samenstelling van de traanfilm. 
 • Zink zit ook in de paardenbloem en als we gaan kijken waarom paardenbloem bij oogproblemen ingezet kan worden, dan vind ik dat zink daar ook bij hoort. Zink is een antioxidant en helpt bij de opname van vitamine A.

Als we kijken naar de bovenstaande rijtje, dan kunnen we best indenken dat paardenbloem bij bepaalde oogproblemen ingezet zou kunnen worden! Een mooi kruid die verschillende delen van het lichaam positief kan ondersteunen. Qua inhoudsstoffen is mijn rijtje niet eens compleet...., maar laat wel al een groot deel van de werkzaamheid van de paardenbloem zien. 

 

De waarschuwingen..... (ja helaas die zijn erg belangrijk!)

 

 • Paardenbloem mag niet niet langer dan 6 weken gegeven worden
 • Paardenbloem kan maagdarmklachten geven
 • Paardenbloem kan een allergische geven
 • Paardenbloem kan effect hebben op de bloedsuikerpsiegel
 • Paardenbloem mag niet ingezet worden als sprake of vermoeden is van een maagzweer
 • Paardenbloem mag niet gegeven worden bij problemen van de galwegen
 • Paardenbloem mag niet gegeven worden bij een obstructie van de darmen
 • Paardenbloem niet zomaar geven als er sprake is van oedeem  met verdenking door een hartprobleem of problemen met de nieren .
 • Paardenbloem kan interacties hebben met reguliere medicatie!

 Zet niet zelf zomaar paardenbloem in als jij of jouw dier een oogproblemen heeft of  als er sprake is van een van bovenstaande waarschuwingen. Oogproblemen zijn vaak complex en zijn geen dingen om zelf mee te gaan " dokteren" . 

 

Heeft jouw dier last van zijn/haar ogen? Laat dan eerst een diagnose stellen door de dierenarts. Daarna kun je samen met een natuurgeneeskundige kijken of natuurgeneeskunde een aanvulling kan zijn op het behandelplan!

 

Heb je vragen na het lezen van deze BLOG? Stuur mij gerust een email: info@caliberate.nl