Oh Denneboom, wat zijn uw takken wonderschoon

Nu Sinterklaas uit het land is, bereiden we ons allemaal voor op de kerstdagen, dagen waarin warmte en familie belangrijk zijn. De radio laat genoeg mooie en leuke kerstliedjes horen. Een heel bekend liedje is " Oh Denneboom" . Dat zette mij aan het denken....eigenlijk zetten we helemaal geen Dennenboom neer in huis, maar een Spar! We zingen wel over de Dennenboom  en ik maak in mijn natuurgeneeskundige praktijk ook  wel eens gebruik van de mooie werking van de Den. Reden genoeg om een BLOG te schrijven over deze mooie (kerst)boom!

 

 

In de natuurgeneeskunde wordt vaak de Grove Den gebruikt : Pinus Sylvestris.  De naam Pinus verwijst naar het rotsgebergte waar de boom groeit en komt vermoedelijke van het keltische woord " pin" of "pen" .  Sylvestris komt uit het Latijn en betekent " uit het bos" .

 

De Den heeft altijd 2 naalden bij elkaar, terwijl een Spar (onze kerstboom) maar 1 naald kent. Zo kun je gelijk goed zien wat voor boom er in de huiskamer staat :)!

 https://www.dreamstime.com/photos-images/pinus-sylvestris-oil.html

 

Het in huis halen van een Dennenboom is symbolisch gezien heel erg mooi. In de winterperiode hebben we vaak te maken met verkoudheden en griep > een aanslag op onze luchtwegen.  De naalden van de Den (en Spar) zijn luchtzuiverend en we halen dus op deze manier zelf al een heilzaam middel in huis. Maar Hyppocrates (460-337 v.C.) schreef al over de heilzame werking van de Den bij verkoudheid, keelpijn, jicht en reuma. 

 

Inzetbaarheid:

De knoppen en de etherische olie wordt meestal gebruikt.  Soms ook de naalden, het sap en het hout. 

  • Bronchitis, verkoudheid, hoest, neusbijholte-ontsteking, keelpijn, keelontsteking en bij ontsteking van de amandelen. 
  • Bij vermoeidheid en stress
  • Urinewegontstekingen
  • Artritis en Artrose, stijfheid en spierpijn

De Den bevat (o.a.) essentiële oliën, bitterstoffen, hars, tanninen (polyfenolen), vitamine C en anti-oxidanten.   Hierdoor werkt de Den Slijmoplossend, ontstekingsremmend, infectiewerend, doorbloeding verhogend, vochtafdrijvend en weerstand verhogend. 

 

Den kan ingezet worden als  (o.a) tinctuur, siroop, zalf of creme, als infuus (thee) of olie (meestal inademing). 

Den past bij dieren die geen ruimte in durven te nemen en daardoor soms letterlijk niet goed adem kunnen halen. Die verkrampt zijn, oppervlakkig ademhalen of juist extreem kunnen gaan hijgen in stressvolle situatie. Problemen in  CTO gebied, borstbeen, diafragma en lendenwervelgebied passen hier ook bij. 

 

Maar de Den wordt ook ingezet als Bachbloeseremedie!  Hij is als bekend als  " Pine"  en kan ingezet worden bij dieren die zichzelf wegcijferen, niet snel opvallen, extra gevoelig zijn voor emoties van buitenaf, zichzelf niet opdringen, wel hoge verwachtingen hebben van zichzelf, onnodig schuldgevoel kunnen hebben en daardoor onnodig  en stil kunnen lijden.  Pine-dieren zijn vaak moeilijk te herkennen en lijken erg op andere bachbloesem-types. 

 

Den kan een ontzettend mooie toevoeging zijn om in te zetten bij een aandoening, maar zet nooit zomaar zelf een natuurgeneeskundig middel in als je er geen ervaring mee hebt.  Niet bij jezelf en niet bij dieren. Den kan huidirritaties veroorzaken, maar ook spasmen van de bronchiën versterken en daardoor een tegengesteld effect geven bij bijvoorbeeld kinkhoest! Ook niet inzetten tijdens dracht of zwangerschap. 

 

Heb je vragen  of opmerkingen na het lezen van deze Blog? Je mag altijd contact opnemen: info@caliberate.nl