De "R" zit weer in de maand

Terwijl ik dit schrijf hebben we waarschijnlijk een van de laatste warme dagen in september.  We krijgen meer wind, regen, lagere temperaturen en kortere dagen.  Vroeger zei men:  De " R" zit weer in de maand, wat aangaf dat er minder fruit en groente beschikbaar was en mensen weer met grotere groepen in kleine ruimtes zouden zitten. Dit had invloed op het immuunsysteem en mensen waren daardoor vatbaarder voor bijvoorbeeld de griep of koortslippen. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door groenten en fruit kopen, maar zitten we wel nog steeds vaker binnen, komen we minder buiten in de frisse lucht en krijgen we minder vitamine D binnen via de zon. 

 

In deze overgangsperiode van de zomer naar de herfst verandert er vaak nogal wat voor onze dieren. 

Als het de hele dag regent en koud is, gaan we minder graag met de hond een rondje lopen. In de zomer maken we vaak langere wandelingen en zitten we vaker in de tuin samen met de hond. De hond krijgt  in de lente en zomer dus meer frisse lucht en vaak meer beweging dan in de herfst en winter. Voor een hond met artrose is warmte en beweging belangrijk. Kou kan de stijfheid en pijn verergeren. Voldoende (gedoseerde) beweging is belangrijk, want bij artrose geldt : Rust Roest.

Vaak krijgt de hond ook nog een lekker koekje als hij/zij gezellig naast ons op de grond of op de bank ligt. Als een hond minder beweegt en wel meer eet, komt hij (logisch) aan in gewicht. Zeker voor honden met diabetes of gewrichtsproblemen is dit niet wenselijk.

Daarnaast,  als het kouder wordt, gaat de kachel aan in huis. Hierdoor wordt de lucht in huis droger. Als de hond dan ook nog lekker naast de kachel ligt, kan dat zorgen voor een droge huid en jeukklachten. 

Honden met een aandoening van het immuunsysteem of virale infecties kunnen in de herfst en winter meer klachten krijgen.

 

Voor de paarden verandert er vaak ook een heleboel. Van dagelijks op het weiland staan, gaan ze weer meerdere uren op stal. Een paardenlichaam is gemaakt om " hapje-stapje" te doen. Door meer op stal te staan kunnen ze minder bewegen (en niet meer de hele dag eten). Net als bij honden, kunnen paarden met artrose hierdoor meer ongemak ervaren. 

Meer uren op stal betekent vaak ook minder zonlicht en  minder frisse lucht, zeker de paarden die geen buitenbox hebben. Paarden hebben gevoelige luchtwegen en meer stof kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarnaast vindt er vaak ook een verandering in voer plaatst. Eerst stonden de paarden op gras (met eventueel hooi) en gaan over naar helemaal geen gras meer. Voor de spijsvertering kan dit gevolgen hebben. 

Als een paard meer uren op stal staat, maar wel nog hard moet trainen, kan er zonder goede warming-up en cooling-down eerder blessures ontstaan. Een goed voerbeleid en trainingsschema is belangrijk.

Dit zijn enkele voorbeelden van wat voor invloed de verandering in leefomgeving en leefomstandigheid kan hebben op onze dieren.

 

  • Probeer goed op je eigen gezondheid te letten. Een gezonde baas, die blij en vrolijk is, geeft vaak ook een blij en gezonder dier :).
  • Probeer de  leefomstandigheden van het dier zo gezond mogelijk te houden. Blijf lekker wandelen met de hond, lucht je huis elke dag, zet je paard voldoende buiten en laat deze voldoende en goed bewegen, probeer eventueel een buitenbox te kiezen voor je paard of een binnenbox met een luik die open kan naar buiten. 
  • Let op waar je het kleedje van de hond neerlegt en op welke stalbedekking het paard staat.
  • Probeer het voerbeleid van je dier zo goed mogelijk in balans te houden. Krijgt je hond niet ongemerkt lekkere koekjes naast het gewone voer? Is het hooi voor je paard van goede kwaliteit en niet te stoffig?
  • Pas het trainingschema van je paard aan en hou rekening met je hond, loop eventueel vaker per dag kortere rondjes.
  • Heb je een dier met lichamelijke problemen, zoals artrose, luchtwegklachten of een vermindert immuunsysteem? Probeer dan aanpassingen aan te brengen in de leefomgeving en omstandigheden. Roep eventueel de hulp in van een natuurgeneeskundig therapeut, een fysiotherapeut, osteopaat of masseur. 

Maar probeer ook zeker te genieten van je dier en blijf samen tijd doorbrengen. Ook de donkere dagen hebben iets moois dat je samen met je dier kan delen!

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog of wil je graag een afspraak maken? Neem gerust contact met mij op! info@caliberate.nl of via de contact-pagina op deze website.