HELP mijn hond heeft droge ogen!

 Een heleboel mensen kennen het gevoel van droge ogen. Het lijkt alsof er iets in het oog zit, zandkorrels, branderig, pijn, maar ook wazig zicht en gevoeligheid voor licht kunnen klachten zijn die horen bij droge ogen. Daarnaast kan een droog oog ook juist zorgen voor traanogen!   Droge ogen kan verschillende oorzaken hebben. Mensen met droge ogen klachten adviseer ik om naar een Optometrist te gaan, zodat de oorzaak gevonden kan worden.

 

Maar waarom dan deze Blog over droge ogen bij honden? Kan dat dan? Jazeker!  Droge ogen bij honden komt (helaas) ook voor: Keratoconjunctivitis Sicca (KCS).  Ehm.... ja ook een leuk woord voor scrabble!

De naam geeft aan dat er sprake is van een hoornvliesontsteking( keratitis) en bindvliesontsteking (conjunctivitis) en dat het oog droog is (sicca).  Er is sprake van een deficiëntie in een of meerdere componenten waaruit de traanfilm bestaat. De traanfilm is namelijk niet 1 laag, maar bestaat uit meerdere lagen.  De samenstelling is belangrijk, want de traanfilm heeft belangrijke functies! 

 

Functies van de traanfilm:

 1. De traanfilm zorgt voor een glad oppervlak, waardoor er geen onregelmatigheid optreedt bij de breking van het licht. Een glad traanoppervlak zorgt (o.a.) voor een goede visus (zicht).
 2. Er zitten geen bloedvaten in het hoornvlies, want deze moet helemaal helder zijn om het licht goed door te laten (voor een goede visus). De traanfilm zorgt ervoor dat er voedingsstoffen, zoals zuurstof, bij het hoornvlies komen.
 3. De traanfilm spoelt vuil uit het oog
 4. De traanfilm heeft (o.a.) een antibacteriële werking

Als we het rijtje samenvatten dan zorgt de traanfilm ervoor dat de hond een helder zicht heeft, het oog aan de buitenkant gezond blijft en voedingsstoffen krijgt, zand/takjes/modder etc niet in het oog blijven zitten en dat er minder snel sprake is van ontstekingen, omdat de traanfilm een afweerfunctie heeft.  We kunnen dan ook de conclusie trekken dat als er dus iets " mis" is met de traanfilm, dat  soms ernstige gevolgen kan hebben voor het oog.

 

De oorzaak van droge ogen is belangrijk voor een juiste prognose en behandeling. Net als bij mensen is het helaas niet zo simpel en kunnen er verschillende oorzaken zijn.

 

Oorzaken droge ogen bij de hond:

 • Congenitaal = aangeboren, erfelijk
 • Metabolisch = bijvoorbeeld suikerziekte of schildklierproblemen
 • Infectieus = door een infectie met een virus of bacterie
 • Medicatie gerelateerd = bijwerkingen
 • Neurologisch = door een neurologische afwijking of aandoening
 • Straling = door bijvoorbeeld radiotherapie
 • Iatrogeen = een onvoorzien en ongewenst effect van een  medische behandeling. Dit kan ontstaan door het weghalen van het derde ooglid.
 • Idiopathisch =  zonder bekende oorzaak
 • Immuungemedieerd = het lichaam valt zichzelf aan

De laatste oorzaak komt het meeste voor bij honden.  Het lichaam valt de traanklieren aan en maakt deze stuk. Het gevolg is dat er minder tot geen tranen geproduceerd worden en het oog droog wordt met alle gevolgen van dien: de hond kan uiteindelijk blind worden.  De traanklieren kunnen natuurlijk ook stuk gaan door ontstekingen, tumoren of een trauma.  Het is daarom belangrijk om de hond goed te laten onderzoeken door een dierenarts bij de volgende symptomen:

 

 1. De hond knijpt het oog (ogen) steeds dicht
 2. De hond wrijft regelmatig met zijn poot over het oog of ogen 
 3. De oogleden zijn dik en gezwollen
 4. Het oogwit is rood
 5. Het oog of de ogen tranen veel. 
 6. Neusuitvloeiing of een erg droge neus
 7. Pus/slijm uit het oog (ogen)
 8. Het oog zit dichtgeplakt
 9. De hond heeft pijn aan het oog (ogen)
 10. Er zit een blauwe waas op het oog, je kunt de iris  slecht of niet meer zien

 

Heeft jouw hond KCS en is de oorzaak gevonden door de dierenarts? Dan kun je naast de reguliere behandeling ook kiezen voor een natuurgeneeskundige ondersteuning. Ook als de oorzaak onduidelijk is kan een natuurgeneeskundige aanpak vaak heel goed ondersteunen! Een natuurgeneeskundige bekijkt het hele dier, fysiek, mentaal en energetisch. Zeker als de aandoening een onderliggende oorzaak heeft kunnen natuurgeneeskundige middelen en therapieën helpen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van kruiden, celzouten, homeopathie, maar ook het toepassen van cranio sacraal therapie! Het gaat om het hele dier en niet alleen het oog.

Omdat oogproblemen vaak complex en ernstig zijn, is het belangrijk om naar een natuurgeneeskundige te gaan die kennis heeft van de aandoening en weet welke therapieën wel of niet ingezet kunnen worden naast de behandeling van de dierenarts. 

 

Heb je vragen over droge ogen bij hond, dan mag je mij altijd een email sturen: info@caliberate.nl. En natuurlijk kun je bij mij ook terecht als je zelf last hebt van droge ogen en graag advies/ uitleg wilt :) !