Detoxen of reinigen

Iedereen kent het wel: Detoxen of Reinigen. Het lichaam bevat teveel afvalstoffen en daar moeten we vanaf! Elke diereigenaar kan op internet wel druppels, olie of klei kopen om zijn/haar dier te helpen reinigen.  Ja hij zit niet zo goed in zijn vel dus ik geef hem wel even een " detox-kuurtje" ! Maar werkt dat eigenlijk wel? En hoe zit het dan met: Baat het niet dan schaadt het niet?

 

Als natuurgeneeskundige ben ik zeker bekend met de termen detox of reinigen. Niet alleen vanuit mijn studie, maar ook van alle klanten waar ik kom of van andere therapeuten. Het lijkt tegenwoordig absoluut noodzakelijk om jezelf of je dier te detoxen  en daar ben ik het niet helemaal mee eens. Misschien lees je deze blog en heb je een andere mening. Dat mag zeker!  Iedereen heeft en zoekt zijn/haar eigen waarheid. Ik als therapeut wil met zekerheid kunnen zeggen dat ik achter de therapie sta die ik adviseer.  En ja, ik adviseer ook een reinigingskuur, MAAR dat doe ik niet zomaar. Het is ook lang niet altijd goed om zomaar middelen in te zetten. Het is belangrijk om te weten WAT je aan jezelf of je dier geeft en wat de WERKING daarvan is. Een deel is namelijk ook zeker niet wetenschappelijk bewezen.

 

Is het reinigen onzin? We hebben een orgaan, de lever, die deze werking heel goed voor ons en onze dieren uitvoert. Er vinden een hoop processen plaats in het lichaam waarbij afvalstoffen geproduceerd worden, deze stoffen zijn dus niet meer nodig of zijn schadelijk. De lever kan schadelijke stoffen omzetten in onschadelijke stoffen  of helpt afvalstoffen af te voeren via de ontlasting en de urine. Een heel mooi proces dus! Wat doen al die detoxmiddelen dan die je kunt kopen? Vaak zijn dit kruidentincturen. Hier zitten kruiden in die de werking van de organen, zoals de lever, darmen en nieren ondersteunen.  Er wordt hier ook zeker onderzoek naar gedaan. Een bewezen werking van een kruid die invloed heeft op de lever is bijvoorbeeld Mariadistel. Ook naar de werking van groene leem is onderzoek gedaan, die werkt via ionen uitwisseling en dus op een andere manier in het lichaam processen ondersteund.  Ook kwam bijvoorbeeld naar boven dat leem een antibacteriële werking heeft en dus ook op die manier kan helpen en ondersteunen bij bepaalde aandoeningen.

 

Dus is detoxen of reinigen onzin? Bij een gezond mens of dier kan detoxen als we wetenschappelijk kijken inderdaad onzin zijn. Het lichaam heeft geen extra ondersteuning nodig in het uitvoeren van zijn functies.  Het is geen onzin als een mens of dier wat extra ondersteuning kan gebruiken, MAAR dan is het wel belangrijk om te weten wat je geeft en waarom.

 

Is detoxen schadelijk? Ik zeg volmondig dat detoxen inderdaad schadelijk kan zijn!! Als een dier niet gezond is en je weet niet  welke problemen er spelen op orgaan gebied, dan kan detoxen of reinigen een heel verkeerde uitwerking hebben en het dier absoluut zieker maken!  Bij een verzwakt dier of een dier met vage klachten is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Een mogelijkheid hiervoor is bloedonderzoek laten doen.  Op het moment dat er sprake is van een aandoening aan de lever en je gaat de lever juist extra stimuleren, kun je processen in gang zetten die je absoluut niet wilt.  En daarom ben ik zelf extra voorzichtig met het inzetten van bepaalde middelen. Ook de werking van de lever verschilt per diersoort en wat voor de een niet schadelijk is, kan voor de ander wel schadelijk zijn. Denk aan bepaalde essentiële oliën bij katten.

 

Deze blog bevat maar een klein stukje informatie over de ontzettend gecompliceerde en mooie werking van het lichaam. Dat is een belangrijk stuk om te onthouden bij het lezen van blog. De informatie die hier staat is absoluut niet compleet :).

 

Heb je vragen na het lezen van deze blog? Of heb je een andere mening en wil je die met mij delen? Neem dan gerust contact op: info@caliberate.nl  . Ik sta altijd open voor vragen of de mening en kennis van iemand anders!