Supplementen en natuurlijke middelen

Als natuurgeneeskundige adviseer ik vaak een supplement of natuurlijk middel aan het dier. Dit is geheel afhankelijk van het probleem en de constitutie van het dier.  Het is meestal ook een puzzel om uit te zoeken wat er bij het dier past en wat er wel of niet gegeven kan worden, denk aan het gebruik van reguliere medicatie. Niet alle natuurlijke middelen kunnen zomaar ingezet worden als een dier reguliere medicatie krijgt! Het is aan de therapeut om hier goed rekening mee te houden en problemen te voorkomen.

 

Maar supplementen en natuurlijke middelen zijn toch goed? JA, dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat er geen keerzijde aan de werking kan zitten. 

Ik kom vaak bij dieren die al naast hun voeding aardig wat middelen en/of supplementen krijgen. Dan is het belangrijk om uit te zoeken wat het dier al via de voeding binnenkrijgt. Laten we als voorbeeld vitamines nemen. Vaak zit er in het voer al toegevoegde vitamines. Geeft een eigenaar dan ook nog een supplement en/of een middel ernaast met ook toegevoegde vitamines, dan kan de balans verstoord raken.  Kijk maar eens naar vitamine A, een belangrijke vitamine voor meerdere processen in het lichaam. Krijgt een dier hier voor langere periode teveel van binnen, dan krijgt vitamine A een negatief effect op het lichaam en gaat het juist klachten veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor vitamine C. 

 

Een tweede voorbeeld zijn omega 3 en omega 6. Beide heeft het lichaam nodig, maar krijgt het lichaam meer omega 6 dan omega 3 binnen, dan verstoord de omega 6 de opname van omega 3. Hierdoor krijgen we reacties in het lichaam die we niet willen.  Dit geldt ook voor het geven van kruiden. Bepaalde kruiden kunnen zeker een negatieve werking veroorzaken in het lichaam bij een verkeerde dosering of bij langere toediening.

 

Hoe zit het dan bij dieren met een chronische aandoening?  Er zijn vaak meerdere supplementen en middelen die het dier kunnen ondersteunen bij een chronische aandoening. Mijn advies is dan; geef nooit iets lang en in hoge dosering achter elkaar, maar wissel af. Zoek een balans tussen voeding en toegevoegde supplementen en middelen om het dier zo goed mogelijk en zonder neveneffecten te ondersteunen.   Koop niet zomaar supplementen en middelen, maar laat je adviseren. Kijk wat er in zit en bij twijfel zoek het op of vraag het aan degene die het middel heeft geadviseerd. 

 

Heb je vragen na het lezen van deze BLOG?  Neem dan gerust contact met mij op: info@caliberate.nl