Het paardenoog

Als trotse paardenbezitters weten we dat de ogen van een paard aan de zijkant van het hoofd zitten. Een paard kan daarom bijna 360 graden rondom zien! Het paard ziet alleen een groot deel hiervan zonder dieptezicht. Alleen een stukje recht voor het hoofd kan een paard diepte zien. Daarom zie je paarden vaak het hoofd naar iets toe brengen om het goed te kunnen zien. Het rechter en het linker oog zien dus verschillende dingen. Rij daarom met instappen ook rustig beide kanten door de bak. Geef je paard de tijd  om alle enge bakmonsters of kabouters links en rechts te zien :)!

Wil je paard opeens niet meer door een plas water? Ook dat is logisch, ze kunnen de plas niet meer zien en weten dus niet waar hun voeten doorheen lopen. Geef je paard even de tijd. Hoe beter de vertrouwensband tussen paard en eigenaar is, hoe eerder een paard door de plas zal lopen. Gun je paard even een moment om de plas van te voren te onderzoeken en dus te zien!

 

In deze tijd van het jaar wordt het steeds eerder donker. Als je vanuit je werk naar je paard toe gaat, kan het zijn dat je in het donker aan komt en in het donker( of schemer) naar de rijbak moet lopen. In de stal zadel je je paard op (in het licht) en loopt naar buiten. Zodra je buiten in het donker loopt schrikt je paard opeens of wordt hij/zij wat nerveus.  Waarom is dat? En waarom willen sommige paarden geen (donkere) trailers en stallen in? 

Om deze vragen te beantwoorden moeten we de werking van het paardenoog (en ons oog!) snappen. We kennen deze situatie namelijk zelf ook heel goed. Je gaat 's avonds naar bed en doet het licht uit in de slaapkamer. De eerste paar minuten kun je bijna niets zien en is de kamer heel erg donker. Na enkele minuten kun je veel meer voorwerpen onderscheiden in de slaapkamer.  Dit heeft te maken met de staafjes en kegeltjes die in ons netvlies zitten en ook in dat van je paard.  Met de kegeltjes zien we kleuren en de staafjes zorgen ervoor dat we in schemer en donker contouren en beweging kunnen waarnemen.  Op het moment dat we vanuit het licht opeens naar het donker gaan, hebben de staafjes even de tijd nodig om zich aan te passen. Het paard heeft in verhouding meer staafjes dan de mens en kan daarom in schemer en donker goed contouren en beweging registreren. Als vluchtdier kan dat namelijk van levensbelang zijn! Dit betekent wel dat als het paard plots naar een donkere omgeving gaat, zoals nu later op de dag/in de avond vanuit stal naar de rijbak of een hele donkere stal of trailer in moet, even de tijd nodig heeft om te kunnen zien. Je paard is dus niet vervelend, maar heeft gewoon de tijd nodig om zich aan te passen aan donker!

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar info@caliberate.nl!