Oogontstekingen bij dieren

"Ogen zijn de spiegel van de ziel" . Maar wat als er iets met de ogen van onze trouwe viervoeters aan de hand is?

Onze dieren kunnen, net als wij mensen, een oogontsteking krijgen. "Oogontsteking" is wel een breed begrip...er zijn meerdere oorzaken die een oogontsteking kunnen veroorzaken. In deze Blog probeer ik jullie alvast wat informatie te geven over een veel voorkomende oogontsteking bij dieren.

 

Eerst moeten we  weten wat een ontsteking precies is. Als een dier gezond is, zijn alle lichaamsfuncties goed gereguleerd. Er is een harmonisch evenwicht in het lijf: homeostase. Als dit evenwicht wordt verstoord, dan gaat het lichaam proberen deze verstoring te herstellen om terug te gaan naar een harmonisch evenwicht.  Een reactie op de verstoring is een ontstekingsreactie. Een ontstekingsreactie is een afweerreactie van  het lichaam.  

 

Kenmerken van een ontsteking:

 • Roodheid
 • Zwelling
 • Pijn
 • Warmte
 • Verlies van functie

Als er een bacterie, virus of ander micro-organisme binnendringt in het lijf van het dier, dan ontstaat er afweerreactie>  een ontstekingsreactie.  

Een infectie veroorzaakt een ontsteking, maar een ontsteking hoeft niet altijd een infectie te zijn. 

Als een dier een kneuzing heeft is er een ontsteking (er is weefselschade wat het harmonisch evenwicht verstoord), maar er is geen sprake van een bacterie of virus en dus geen infectie.  

 

Een oogontsteking bij paarden, welke niet infectieus is, is bijvoorbeeld maanblindheid (Uveïtis). Er treedt een oogontsteking op door een verstoorde afweerreactie, het lichaam vecht tegen zichzelf. Maanblindheid is een zeer ernstige oogaandoening, die kan leiden tot blindheid. Ik zal hier in de toekomst nog op terug komen.

Een "oogontsteking" bij dieren, zonder een infectie, kan ook veroorzaakt worden door een allergie.

 

Een veelvoorkomende oogontsteking bij dieren is een bacteriële conjunctivitis: een infectieuze oogontsteking door een bacterie. Onze honden vinden het heerlijk om door het park te rennen, samen te ravotten of wild met een tak te spelen. Op deze momenten kan er een lichte beschadiging in het oog optreden doordat er bijvoorbeeld een klein takje langs het oog schuurt. Hierdoor kan er een bacterie  in het weefsel komen, waardoor er een infectieuze ontsteking ontstaat. 

Bij paarden zien we nu vooral met dit warme weer heel veel vliegen. Zij gaan in hele groepen rond de ogen van het paard zitten. Vliegen kunnen een bacterie met zich mee dragen. De kans op een oogontsteking bij het paard wordt dan vergoot. Het is zeker aan te raden om de paarden een vliegenkap  te geven en zo de ogen te beschermen.

 

Wat zien we aan onze dieren als een bacteriële oogontsteking is?

 • De oogleden kunnen verdikt zijn
 • Het oogwit kan roder van kleur zijn
 • Er kan gele of groene afscheiding uit de ogen komen en de ogen kunnen dichtgeplakt zitten
 • Het dier kan met zijn hoofd over de grond schuren of tegen de staldeur
 • Het dier knijpt het oog (of ogen) dicht
 • Het dier ervaart een pijnlijk oog en wil niet rond het oog aangeraakt worden

Wat kunnen we er aan doen?

 • Bij twijfel ALTIJD een dierenarts raadplegen en het oog laten onderzoeken
 • Een gezond dier is minder aanvankelijk voor indringers die een ontsteking kunnen veroorzaken. Goede voeding en een gezonde levensstijl en leefomgeving zorgen ervoor dat het dier een goed afweersysteem heeft. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen die het afweersysteem kunnen ondersteunen, zoals de brandnetel (lees  alles over de brandnetel in mijn vorige Blog :)! ).
 • Je kan het oog (of ogen) van het dier zachtjes schoonmaken met gekookt water dat wat is afgekoeld. Gebruik een zachte schone doek en knijp deze zachtjes leeg als je langs het oog gaat (van buiten naar binnen). Om extra verzachting te geven en een lichte ontstekingsremmende werking, kan je het oog ook op deze manier schoonmaken met kamillethee (van goede kwaliteit).

Heb  je na deze Blog nog vragen? Stuur mij dan gerust een email: info@caliberate.nl