Essentiële vetzuren bij honden en paarden

De essentiële vetzuren blijken een goede aanvulling bij verschillende problemen. Paardeneigenaren voeren hun paard graag zonnebloemolie of lijnzaadolie en honden of katten met artrose kunnen het beste visolie krijgen. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?

 

Het gaat om de onverzadigde vetzuren, de omega 3-6-9. Vetten zijn niet oplosbaar in water en worden ook niet vervoerd via de bloedbaan, maar via de lymfebanen. Vetten zijn een energiebron, fungeren als stootkussen (bijvoorbeeld rondom de ogen en de nieren) en zijn dragers van bepaalde vitamines (A-D-E-K).  Daarnaast hebben de onverzadigde vetzuren een positief effect op de celmembranen  en spelen ze een rol bij de vorming van bepaalde hormoonachtige stoffen die een rol spelen bij stofwisselingsprocessen, zoals ontstekingsreacties, bloeddruk (vaattonus), immunologische processen en bloedstolling. Daarnaast vormen ze ook een belangrijk bestanddeel van de membranen van zenuwweefsel, de hersenen en het netvlies.

 

De omega 3 en 6 zijn voor deze blog even het belangrijkste. Je vindt ze in de lijnzaadolie,  zonnebloemolie en vette vis. Ga je internet op dan lees je heel veel artikelen over de juiste verhouding tussen omega 3, de "goede"omega, en de omega 6, welke gezien wordt als de "slechte"omega, Beide omega's heb je nodig in het lijf, alleen als er teveel omega 6 moet worden omgezet in het lichaam, dan gaat dat ten koste van de omega 3. En waarom is dat nou een belangrijk punt?

 

Uit de omega 3, Alfa-linoleenzuur (ALA), kan EPA en vervolgens DHA gemaakt worden, welke een ontstekingsremmende werking hebben. 

Uit omega 6, linolzuur (LA), wordt arachidonzuur gemaakt, welke onder andere een rol speelt bij ontstekingsreacties.

Beide omega's zijn belangrijk in het lichaam, het één kan niet zonder het ander! 

 

De omega 6 is dominant en de enzymen in ons lichaam die helpen bij de omzetting van de vetzuren zijn er te kort als er teveel omega 6 in de voeding zit. Er zijn dan niet genoeg enzymen om de omega 3 om te zetten en de omzetting naar EPA en vervolgens DHA wordt dus geremd. Hierdoor bevinden zicht dan méér ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam, wat een nadelige effect kan hebben bij bepaalde aandoeningen. 

 

Vette vis bevat EPA en DHA (uit algen omgezet) en lijnzaadolie bevat ALA, waaruit EPA en DHA gevormd kan worden in het lichaam. Zonnebloemolie bevat voornamelijk linolzuur, dus omega 6. 

Als we kijken naar de verhouding omega 3 en omega 6 zien we bij lijnzaadolie 4:1, dus een gunstige samenstelling en bij zonnebloemolie 1:90! Geef je je paard dus dagelijks een grote scheut zonnebloemolie door het voer, omdat de vacht daar mooi van gaat glimmen, dan is dit wel een punt om even bij stil te staan!

 

Wil je je paard graag een olie geven? Dan is de veiligste keuze de lijnzaadolie.  In 2015 is er een onderzoek geweest naar omega  3 supplementen bij paarden met een luchtweginfectie. Dit onderzoek gaf positieve resultaten. 

 

Bij honden en katten is er meer onderzoek verricht naar de positieve effecten van omega 3 supplementen. Uit een onderzoek in 2010 bleek onder andere een combinatie van omega3 en groenlipmossels een positief effect te hebben op de mobiliteit  bij katten.

 

Voor mensen is dit onderwerp ook belangrijk. Één keer per week vette vis  eten is een goed advies. Wil je graag met olie koken i.p.v boter? Kies dan voor de olijfolie, de verhouding van olijfolie is 1:10 en valt net op de grens van de maximale aanbeveling,

 

 

1) Omega-3 Fatty Acid Supplementation Provides an Additional Benefit to a Low-Dust Diet in the Management of Horses with Chronic Lower Airway Inflammatory Disease.  J Vet Intern Med 2015;29:299–306

2) Evaluation of a Therapeutic Diet for Feline Degenerative Joint Disease. J Vet Intern Med 2010;24:487–495