Essentiële Olie en Katten

In de natuurgeneeskunde is één van de gebruikte therapieën aromatherapie. Op dit moment is er een grote opkomst in cursussen die men kan volgen voor het leren gebruiken en inzetten van aromatherapie.  De meeste mensen kennen aromatherapie  van reclames voor lekker ruikende oliën die je kunt gebruiken in bad. Ik zelf gebruik essentiële oliën zowel topicaal (op de huid) als oraal (inwendig) en daar zit het verschil en het gevaar. Essentiële oliën zijn geconcentreerd en daardoor heel krachtig. De werking van essentiële oliën zijn fantastisch! Er is ook een hoop wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en op dit moment nog steeds. Maar door die krachtige werking, is het belangrijk dat degene die de olie inzet op de hoogte is van de werking. Sommige oliën kunnen puur op de huid gebruikt worden, maar andere absoluut niet.  Als de olie inwendig gegeven wordt is het noodzakelijk een emulgator te gebruiken en is het belangrijk om rekening te houden met de dosering. 

 

Wat is er dan met aan de hand met essentiële olie bij katten? De lever van een kat werkt anders dan die van een hond, paard of mens. Het heeft te maken met het metabolisme, de verwerking van stoffen in het lichaam. De lever van een kat kan (onder andere) minder goed terpenen en fenolen verwerken die in essentiële oliën zitten. Zij missen een enzym die deze stoffen afbreekt. De kans op intoxicatie door het gebruik van essentiële oliën bij katten is dus aanwezig! 

 

Ik zet, uit voorzorg, liever daarom geen essentiële olie in bij katten. Wil je toch gebruik maken van essentiële oliën bij katten? Beperk het gebruik dan tot inhalatie (ook goed verdunnen en zorg dat de kat weg kan bij de geur!), Houdt rekening met de dosering  als je de olie toch topicaal wilt inzetten en zorg ervoor dat de kat zo min mogelijk de kans heeft om de essentiële olie op te nemen in het lichaam.