Giardia bij de hond & kat

Giardia Duodenalis (lamblia) is een bekende parasiet die maag-darmklachten veroorzaakt bij de mens, hond en katDeze eencellige parasiet werd al voor het beschreven  in 1681 door Antoni van Leeuwenhoek.

De Giardia Duodenualis is het soort Giardia die voor komt bij gewervelde dieren. Zo komt er ook een speciale soort voor bij knaagdieren, vogels en amfibieën. 

 

 De levenscyclus van de parasiet  bestaat uit 2 ontwikkelingsstadia: het stadium binnen in het dier (trofozoïet) en de cyste, het overlevingsstadium buiten het dier. Op de foto zie je de Giardia parasiet zoals hij eruit ziet in het dier. 

 

Deze parasiet kan een ware nachtmerrie zijn voor de honden of katten eigenaar. Helaas lopen er vele dieren rond met een langdurige besmetting, ondanks reguliere behandeling.

 

Foto: Veterian Key.

 • Jouw dier kan besmet zijn, zonder duidelijke symptomen. Ondertussen kan jouw dier de parasiet wel verspreiden en andere dieren infecteren! Het kan wel zijn dat je het idee hebt dat jouw dier zich soms niet helemaal fit voelt, maar duidelijke symptomen heeft hij/zij niet.
 • Jouw dier kan besmet zijn en heeft duidelijke symptomen. Jouw hond of kat kan zich echt heel ziek voelen! Enkele symptomen zijn (chronische) terugkerende brijige, vaak stinkende, diarree die veel slijm bevat, verminderde eetlust, braken, buikpijn en winderigheid. Het dier voelt zich niet fit, heeft minder energie of is juist meer gestrest en kan gevoelig zijn bij aanraking op de buik.
 • Jouw dier kan behandeld zijn tegen Giardia, maar blijvend chronische darmklachten houden. Er zijn dieren die, na een behandelde infectie, toch darmklachten behouden. Zij hebben dan het prikkelbaar darmsyndroom, ook wel Inflammatory Bowel Disease: IBD genoemd.

 

Hoe kan je jouw dier ondersteunen?

 

 • Zorg dat jouw dier zo gezond mogelijk is. Heeft jouw hond of kat een verminderde immuniteit, dan is deze vatbaarder voor de parasiet en zal eerder klachten ontwikkelen. Dit geldt ook voor jonge dieren.
 • Is jouw dier besmet geweest? Probeer dan een her-infectie te voorkomen. De incubatie tijd ligt tussen de 4 en 16 dagen. Zorg dat ook alle spullen van jouw dier ontsmet en gewassen zijn. Stomen en vervolgens goed laten drogen in de zon is tevens effectief. Zorg ervoor dat de vacht van jouw dier ook schoon is en jij je handen ook goed wast!
 • Zorg dat jouw dier zo min mogelijk stress ervaart!
 • Geef jouw dier nooit zomaar probiotica, dit kan de klachten juist verergeren!
 • Giardia gedijt op koolhydraten. Goed voer is dus van essentieel belang. Hieronder vallen ook de snoepjes en de tussendoortjes!

 

Giardia en het oog

 

Er zijn humane studies, voornamelijk bij kinderen, waar problemen met het netvlies gezien werden tijdens een infectie met Giardia. Daarnaast zijn er ook gevallen bekend met oogontstekingen, zoals uveïtis. Ik vermoed zelf dat dit bij dieren ook zeker kan voorkomen, maar dat daar nog geen gericht onderzoek naar gedaan wordt. 

 

 

Giardia en natuurgeneeskunde

 

Het zal duidelijk zijn dat het bestrijden van Giardia besmetting en daarna het herstel van Giardia besmetting een lastige en lange zoektocht kan zijn.

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

 

 • We kijken naar de juiste voeding voor jouw dier.
 • We gaan kijken naar de algehele constitutie en dus werken aan de gezondheid van jouw dier. 
 • We gaan werken aan stressreductie.
 • We gaan werken aan herstel van de darmen.
 • We gaan werken aan het opnieuw opbouwen van een gezonde darmflora ( eventueel doormiddel van een ontlasting onderzoek).

Hoe gaan we dit doen? Door middel van voeding, kruiden en natuurlijke supplementen volgens een individuele aanpak. Ook een lichamelijke behandeling valt hieronder. Doorbloeding, weefsels, organen....alles moet goed kunnen functioneren.

 

Heb jij vragen over jouw dier of wil je graag een consult inplannen? Stuur een mailtje naar: info@caliberate.nl