Ogentroost bij oogproblemen

 We kennen Stijve Ogentroost onder de naam Euphrasia Stricta Wolff ex Lehm of Euphrasia Officinalis L.  " Euphrasia"  is Grieks voor vreugde, goed humeur en blijdschap. Het zou verwijzen naar de werking van de plant die de ogen weer doet stralen.  " Stricta" wil zeggen recht op en stijf en verwijst naar de rechtopstaande stengel van de plant.  In het Nederlands kennen we nog enkele andere namen, zoals    " Klaaroog" en " Lantarentjes". De naam " Ogentroost" geeft ook duidelijk aan dat het plantje goed zou zijn voor de ogen. Een belangrijke feitje, Ogentroost is een bedreigde plantensoort!

 

Vanaf de middeleeuwen wordt er gesproken over de inzet van Ogentroost.   Bekende namen, zoals Hildegard von Bingen en Hahnemann, beschrijven de werking en inzet van Ogentroost bij oogproblemen en klachten van de bovenste luchtwegen. Tegenwoordig vindt je in veel oogdruppels, die te koop zijn bij de drogist, ook de Ogentroost. Laten we eens kijken waar Ogentroost bij ingezet wordt en waarom. 

 

 

Enkele werkzame stoffen in Ogentroost

 • Looistoffen: looistoffen werken (o.a) samentrekkend, ontstekingsremmend, remmen secretie af en zijn bloedstelpend.  
 • Flavonoïden: bloedstelpend, verlagen de bloeddruk, vochtafdrijvend en werken als antioxidant.
 • Iridoïde glycosiden (Aucubine, catalpol, euphroside):  antibacterieel, antiviraal en anti-allergeen.
 • en nog meer.......

 

Inzetbaarheid van Ogentroost

 

 

Ogentroost kan inwendig als tinctuur, thee of homeopathisch middel ingezet worden of gebruikt worden in een oogbad of oogcompressen. Gezien bovenstaande inhoudstoffen wordt Ogentroost geadviseerd bij: 

 

 • Oogproblemen: bindvliesontsteking, rode ogen / bloed doorlopende ogen, traanklierontsteking, ooglidrand ontsteking, tranende ogen, geïrriteerde ogen, branderige ogen, vastgeplakte ogen in de ochtend, vermoeide ogen, zwellingen, lichtgevoelige ogen en hooikoorts klachten.
 • Bovenste luchtwegklachten: neusverkoudheid, zwelling van de slijmvliezen, waterige afscheiding, ontsteking van de holtes, bij aften, tandvleesontsteking, keelpijn en keelontsteking en hooikoorts klachten. 
 • Mentaal: Ogentroost past bij mensen die lijden onder veel verdriet. Denk maar aan de waterige en rode ogen die je krijgt als je moet huilen.  Oogproblemen zorgen ervoor dat je minder goed kan zien, dit plantje past daarom ook bij mensen die de werkelijkheid niet willen zien of onder ogen kunnen komen. De waarheid is te zwaar.Ogentroost laat iemand weer nieuwe kansen zien en maakt het leven daardoor weer minder zwaar > het brengt vreugde. 

 

Waarschuwingen

 

 

 • Bij overmatig inwendig gebruik kan Ogentroost hoofdpijn, verwardheid, jeuk, ademhalingsproblemen, niezen, hoesten, zwellingen en roodheid van de oogleden, lichtgevoeligheid, wazig zicht, constipatie, urine verlies en slapeloosheid veroorzaken.
 • Bij uitwendig gebruik kan er een verkeerde reactie optreden, waarbij jeuk, roodheid, tranen en wazig zicht ontstaat. 
 • Ogentroost mag inwendig niet ingezet worden bij zwangerschap en dracht.
 • Het kan de opname van bepaalde medicatie en vitamine/mineralen negatief beïnvloeden. Zorg altijd dat er voldoende tijd tussen de inname van Ogentroost en de medicatie of vitamine/mineralen zit. 
 • Een waarschuwing die je niet veel terug vindt in veel literatuur, maar wel heel belangrijk is: Ogentroost kan andere oogaandoeningen maskeren!  Hierdoor kan een aandoening verergeren, omdat er niet juist wordt gehandeld met alle gevolgen van dien (in een ernstig geval verslechtering van zicht of blindheid) Bij twijfel dus niet inzetten > eerst de dierenarts raadplegen.
 • In sommige gevallen vind ik het niet wenselijk om Ogentroost in te zetten vanwege de samentrekkende en vocht onttrekkende werking, zoals bij het droge ogen syndroom (KCS).  Je kunt in een andere BLOG van mij lezen wat KCS inhoudt: https://www.caliberate.nl/2020/04/24/help-mijn-hond-heeft-droge-ogen/ 

 

Heb je nog vragen of opmerkingen over het gebruik van Ogentroost of oogproblemen bij jouw dier? Of heb je een heel andere vraag? Je mag mij altijd een mailtje sturen: info@caliberate.nl