Natuurgeneeskunde voor dieren met oogproblemen

" Nienke, wat kun jij eigenlijk doen voor mijn dier die oogproblemen heeft? "  "Wanneer vraag ik jou eigenlijk? " 

 

Een hele goede vraag! Want wat kun jij eigenlijk van mij verwachten?  Wat houdt dat in: natuurlijke oogzorg? Kan natuurgeneeskunde wel wat betekenen voor dieren met een oogaandoening? 

 

Laat ik eerst heel duidelijk zijn: Ik ben geen dierenarts of oogarts. Oogproblemen zijn vaak heel ernstig of kunnen snel heel ernstig worden. Een goede accurate diagnose en behandeling van een (gespecialiseerd) dierenarts is altijd belangrijk!  Een verkeerde diagnose of behandeling kan een aandoening verergeren. Je vraagt mij dus niet bij spoedgevallen......

 

Wie ben ik en wat kan ik?

 

Ik ben (humaan) Optometrist: dat houdt in dat ik kennis heb van ogen,  oogaandoeningen, oogonderzoeken en mogelijke  behandelingen/operaties bij oogaandoeningen. Hierdoor begrijp ik  het ziektebeeld, de diagnose en/of behandeling die jouw dier heeft gekregen van de dierenarts. 

Daarnaast ben ik natuurgeneeskundige voor dieren en streef ernaar het hele dier mee te nemen in een behandeling, zowel fysiek als mentaal.  Dit doe ik met behulp van natuurgeneeskundige adviezen, middelen en behandelingen.

Mijn twee vakgebieden hebben ertoe geleid dat ik een interesse heb in oogproblemen bij dieren en mij wil inzetten voor hulp en ondersteuning met natuurgeneeskunde voor dieren met een oogaandoening.  Ik zet mij in voor Integrale zorg of Complementaire zorg en daarmee bedoel ik dat ik graag samenwerk met jouw dierenarts om de beste zorg te kunnen verlenen aan jouw dier. 

Ik bekijk wat er specifiek mogelijk is met natuurlijke adviezen en behandelingen bij het oogprobleem dat jouw dier heeft en houdt hiermee rekening met het reguliere traject dat eventueel gevolgd wordt.

 

Maar wanneer vraag je mij dan? 

 • Je hebt een paard (Equine recurrent Uveitis)  of konijn met maanblindheid  en wil graag het risico op een nieuwe aanval verlagen.
 • Je hebt een hond met het droge ogen syndroom (Keratoconjunctivitis sicca) en je wilt jouw hond zo goed mogelijk helpen en ondersteunen
 • Je hebt een dier met staar (cataract) dat zich snel ontwikkeld
 • Je hebt een dier met terugkomende ontstekingen van het hoornvlies (keratitis)
 • Je hebt een dier met terugkomende ontstekingen van het bindvlies (conjunctivitis)
 • Je hebt een dier met een aan aandoening van het netvlies, zoals bijvoorbeeld progressieve retina atrofie bij de hond of kat (PRA) en je wilt proberen om de progressie van de aandoening te reduceren
 • Je hebt een dier met een herpes infectie
 • Je hebt een dier met een huidaandoeningen die ook klachten om en van de ogen veroorzaakt, zoals Blepharitis  en/of ontstekingen van de Meibomkliertjes
 • Je hebt een dier met een oogtrauma en wil advies voor herstel
 • Of misschien heeft jouw dier wel een heel andere (oog)klacht of probleem....

 

Wat kan ik dan voor jouw dier betekenen?

 

Als natuurgeneeskundige voor dieren vind ik het het hele welzijn van jouw dier belangrijk.  Tijdens een consult wil ik het liefst zo veel mogelijk over jouw dier te weten komen. Wat voor medische geschiedenis heeft jouw dier? Wanneer is het probleem of de aandoening ontstaan? Welke medicatie heeft jouw dier allemaal gehad of krijgt hij/zij nog steeds? Gedragsproblemen? Trauma's? Hoe is de huisvesting? De voeding?  Naast de anamnese onderzoek ik (indien mogelijk) ook het dier lichamelijk. Hoe beweegt jouw dier, hoe ruikt hij/zij, hoe ziet de vacht eruit, de slijmvliezen, hoe is de ademhaling/hartslag, hoe komt het dier op mij over (gestresst, onzeker, zelfstandig), hoe zijn zijn of haar reacties?  

Samen gaan we opzoek naar een zo volledig mogelijk beeld van jouw dier; kunnen we de oorzaak van het probleem vinden? Zijn er systeemaandoeningen die het oogprobleem veroorzaken? Kunnen we  de fysieke en mentale gezondheid ondersteunen/ verbeteren, zodat de aandoening minder heftig is voor jouw dier? Kunnen we het risico op terugval of nieuwe aanval voorkomen of verkleinen? Welke middelen/supplementen zijn er die specifiek aansluiten bij het oogprobleem? Huisvesting, voeding, kruiden, bachbloesems, aromatherapie, celzouten, supplementen of een lichamelijke behandeling kunnen allemaal deel uitmaken van een behandeladvies.   

 

 • Het oogprobleem is jouw hoofd hulpvraag en daar zal ik een specifiek natuurgeneeskundig advies voor geven, maar de gezondheid van jouw hele dier is voor mij belangrijk en neem ik ook mee in mijn behandeladvies.  Dat samen noem ik Natuurlijke Oogzorg voor Dieren.

 

Heb jij een dier met een oogprobleem  of is jouw dier herstellen van een trauma of operatie en wil je weten of ik iets voor jullie kan betekenen? Neem dan contact met mij op om een afspraak te maken voor een consult: info@caliberate.nl