Normaal of Afwijkend?

Ik plaatste op Facebook de foto die je hiernaast ziet. Dit is een foto van het oog van mijn paard Indy. De rode pijl wijst naar een grijze rand die zichtbaar is.  Deze rand kun je zien aan de kant van de neus en aan de kant van de oren.  Mijn vraag op Facebook was: Is dit normaal of afwijkend? En wat is het?

 

Ontzettend leuk dat er zoveel reacties op kwamen. De meeste mensen gingen er van uit dat het een afwijkend beeld is, maar dat is het niet. Het is heel normaal :) ! Ook bij mijn andere paard Summer is deze grijze rand goed te zien. Maar wat is het nou eigenlijk? Wat zien we dan?

 

 

Het oog kun je in tweeën verdelen: in de voorste oogkamer en de achterste oogkamer.   De achterste oogkamer kunnen wij zo niet zien. Dat bevindt zich achter de iris en de ooglens.  Wij kijken dus naar de voorste oogkamer, deze bevind zich tussen de iris en het hoornvlies.  

In het oog wordt vocht aangemaakt, het kamerwater. In het kamerwater bevinden zicht voedingsstoffen voor het oog en zuurstof.  Omdat er voortdurend kamerwater wordt aangemaakt, moet dit ook worden afgevoerd. Dat gebeurd in de kamerhoek, de plek waar het hoornvlies en de iris samenkomen en een hoek vormen.

In de kamerhoek bevinden zich verschillende structuren die zorgen voor de afvoer van het kamerwater.  Dit verschilt bij paarden een klein beetje van de mens, waardoor de kamerhoek zichtbaar is!  En dat is dus wat wij kunnen zien als een grijze rand. De " dikte" van de grijze rand geeft een indicatie van de grootte van de kamerhoek. De afvoer kan ook verstopt raken. Als dat gebeurd stijgt de oogboldruk.  Als de oogdruk erg hoog is kan er schade aan de zenuwen achter in het oog ontstaan, dit noemen we Glaucoom.  Bij paarden kan de afvoer in de kamerhoek verstopt raken door bijvoorbeeld ontstekingscellen. Dit kan gebeuren bij paarden met maanblindheid (Equine recidiverende uveitis: ERU) .

 

Als je de volgende keer weer bij je paard bent, kijk je paard dan eens goed in de ogen! Je zult zien dat ook jouw paard een grijze rand heeft en dat is gewoon heel normaal :).

 

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Stuur mij dan gerust een email:  info@caliberate.nl