Oog voor Dieren

Ogen en dieren......als optometrist en veterinair natuurgeneeskundige kon het niet lang duren voordat mijn twee interesses samen zouden komen.....Dat moment is nu gekomen!

Als natuurgeneeskundige heb ik 5 jaar lang les gehad van dierenartsen in de anatomie, fysiologie en pathologie. Helaas vormde het onderwerp ogen daar maar een heel klein onderdeel van. Als optometrist heb ik 4 jaar lang alleen maar over het oog geleerd. Zo'n ontzettend klein, maar complex orgaan! Ik ging steeds meer naar de dieren om mij heen kijken. Ik kreeg steeds meer vragen over (zeldzame) oogaandoeningen. Ik dook de literatuur in (en nog steeds!) om uit te zoeken of bepaalde aandoeningen die ik ken bij mensen ook bij dieren voorkomt. Ik ben een zoektocht gestart naar het verschil tussen mens en dier, maar ook naar diersoorten onderling. Een zeer interessante leerweg, eentje die mij ontzettend blijft boeiend. Ik ben in september 2018  gestart met de opleiding Cranio Sacraal Therapie en ook daar blijkt het oog een belangrijk onderdeel in te zijn. Alle therapieën die ik de afgelopen jaren heb geleerd en nog aan het leren ben, komen samen als het om oogproblemen gaat. Het één staat niet los van het ander. Naast de bekende reguliere oogzorg, is er weinig kennis over oogzorg in de natuurgeneeskundige wereld. Dat is erg jammer, want natuurgeneeskunde kan juist dieren met oogproblemen ook heel mooi ondersteunen en ik denk daar voor mij een hele mooie taak ligt.  Hoef je dan nooit meer met je dier naar de dierenarts? Nee, natuurlijk niet. Oogproblemen zijn met regelmaat heel ernstig en vragen om de juiste zorg! Mocht ik het vermoeden hebben dat er een ernstige oogaandoening speelt, dan zal ik gelijk verwijzen naar (oogheelkundig) dierenarts.  Is het dier al bekend met een oogprobleem, zoals maanblindheid, dan help ik met natuurgeneeskundige middelen en therapieën uw dier zo goed mogelijk in balans te houden, zodat het dier zo min mogelijk last heeft van de aandoening. 

 

Ogen zijn zo'n mooi orgaan, dat ik er graag (uren) over vertel :). Daarom is het ook mijn droom om zoveel mogelijk kennis te delen met eigenaren van dieren en met therapeuten!! Informatie middagen/avonden en bijscholing zullen daarom vanaf 2019  mogelijk zijn. Wat kijk ik daar naar uit! Hoe meer kennis er is onder de eigenaren en therapeuten, hoe meer dieren er geholpen kunnen worden, en dat is mijn aller grootste doel.

 

Mijn nieuwe dromen zijn nog maar net gestart zo eind 2018, maar ik kijk met vol enthousiasme naar 2019; een heel nieuw jaar met mooie mogelijkheden :D .