De zomer is nu echt voorbij...

De zomer leek dit jaar wel oneindig! Maar als ik nu in de ochtend de honden uitlaat is het 4 graden buiten..brrrrr! De zomerse temperaturen zijn nu echt voorbij. Ik vind het niet erg, ik houd van de seizoenen. De natuur verandert altijd zo mooi! Al die mooie warme herfstkleuren als je door het bos loopt :)!  Voor ons betekent dat warme kleding aan als we naar buiten gaan en binnen lekker warm de kachel aan. Voor onze dieren geeft dat ook veel veranderingen. De paarden kunnen (meestal) niet meer op de wei en staan weer langere dagen op stal (verandering van voer!). Vaak met een deken op en geschoren. Daarnaast komen niet alle paarden de hele dag buiten in de paddock. Ze krijgen in dat opzicht dus minder beweging en minder zonlicht + frisse lucht. Voor  oudere paarden met artrose geldt; rust roest. Dus kunnen bepaalde klachten verergeren; onregelmatigheid, stramme spieren en aanvoelen als een dieseltje met rijden. Jonge paarden kunnen veel onstuimiger zijn, omdat ze veel energie hebben en minder bewegingsvrijheid. Plotseling vanuit de box hele gekke sprongen maken kan het risico op blessures vergroten.

Onze honden komen ook vaak minder buiten. Geen lange dagen meer lekker in de tuin spelen, maar enkele keren per dag een kort rondje buiten, want brrrr het is zo koud of het regent zo hard! Binnen is het lekker warm door de kachel. De lucht in huis kan droog worden als er niet goed gelucht wordt. Honden die letterlijk naast of tegen de kachel liggen kunnen hierdoor een drogere huid krijgen en dus huidklachten. Ook voor de oudere hond geldt rust roest. Dus minder beweging, geeft klachten. Moeilijk opstaan uit de mand of een stoepje af, onregelmatigheid of misschien zelfs wel minder sociaal naar andere honden door lichamelijk ongemak. 

 

Net als bij ons kan de weerstand van een dier wat verminderen en worden ze vatbaarder voor ziektekiemen. Hierdoor kunnen er verschillende "kwaaltjes" optreden die de hele zomer weggebleven zijn.  Kuchen, loopneuzen, diarree,  huidproblemen, een koud lijf met koude spieren etc. In deze periode van het jaar kan je dier dus even net wat extra ondersteuning nodig hebben. Dieren die mee lopen in de sport (paarden en honden) kunnen heel veel baat hebben bij bijvoorbeeld een massage, bewegingstherapie of dorntherapie.  Ook de dieren met artrose kunnen hier extra behoefte aan hebben i.c.m natuurgeneeskundige ondersteuning, zoals een (spier)verwarmende olie. 

Om de weerstand te verhogen kan natuurgeneeskunde ook heel goed ondersteunen. 

 

Kijk goed naar de behoefte van je dier en pas je hier op aan. Heb je het idee dat je dier extra ondersteuning kan gebruiken? Maak dan gerust een afspraak voor een natuurgeneeskundige consult of behandeling !

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Dan mag je altijd een mailtje sturen naar info@caliberate.nl